Nápoje
Keďže pitná voda, tak ako ju poznáme dnes, v stredoveku ešte neexistovala, ľudia museli nájsť iné spôsoby ako doplniť tekutiny. Hoci existovali kanalizácie, tie však slúžili len na prívod čistej vody (napríklad z prameňov) do kláštorov či nemocníc. Kanalizácie na odtok výkalov neexitovali. Panovníci i bežní ľudia používali latríny. Teda aspoň mali používať latríny. Ale keby sme sa pozreli na sedliaka, ktorý mal jeden odev na prácu i spánok, umýval sa len málokedy, myslíte, že sa unúval použiť latrínu, keď WC bolo de facto všade okolo neho? Ruku na srdce! Stredoveké mesto bolo plné výkalov, ktoré znečisťovali vodu. V nej sa šírili mnohé baktérie, ktoré by spôsobili nepríjemné problémy človeku, ktorý by sa jej napil. Voda teda nebola pitná.
Pivo
Namiesto vody sa teda pilo pivo. Treba však podotknúť, že v období stredoveku nebolo také silné, aké poznáme dnes. Pivo sa totiž riedilo pitnou vodou. Preto ho mohli piť aj deti. Podľa toho, aké bolo silné pivo, dalo sa určiť aj postavenie hostiteľa. Páni radi pili silné pivá a tiež nimi núkali svoje významné návštevy. Keď ale podávali stravu sedliakom, podávali pivo veľmi riedené.
V období stredoveku ľudia poznali dva druhy piva:
a) penivé svetlozelené pivo - tento druh piva bol ten "fajnovejší", silnejší;
b) pivo s miernou chuťou zaúdenej šunky - toto pivo bolo veľmi lacné, takže ho pili tí najchudobnejší.
Pivo varili mnísi v kláštoroch. Mali svoje tajné receptúry. V období stredoveku si svoj pivovar vytvorilo takmer každé mesto. Tri najznámejšie pivovary z obdobia stredoveku na Slovensku boli v mestách: Martin, Levoča a Trenčín.
Víno
Okrem piva sa v stredoveku vo veľkom množstvo pilo i víno. Víno si držalo svoju tradíciu prakticky od staroveku. Bol to ale najdrahší nápoj, takže si ho nemohol dovoliť každý. Aj víno sa riedilo pitnou vodou, čo síce znížilo jeho silu, ale tým sa sprístupnilo aj širšej verejnosti. Každý rok sa na zbere hrozna podielalo množstvo sedliakov. Zaujímavosťou je fakt, že priemerný dospelý človek v období stredoveku vypil 2-4 litre vína.