Bezmäsité jedlá
Hlavnou činnosťou stredovekého sedliaka bola práca na poli. Sedliaci každý deň obrábali lány plné pšenice, raže, jačmeňa, ktoré boli aj hlavnou zložkou ich potravy. Okrem toho pestovali hrach i fazuľu. V lese si nazbierali žalude a oriešky. Dôležitým faktom je to, že v stredoveku ľudia v Európe ešte nepoznali zemiaky. Tie sem priniesli z Ameriky moreplavci až v 16. storočí v dobe Zaoceánskych objavov, keď ju objavil Krištof Kolumbus. Dovtedy hlavnú zložku obyvateľov Európy tvorili obilniny.
Z obilnín sedliaci piekli chlieb, varili sladké i slané kaše či polievky. Ak mali nejakú zeleninu, záležalo to hlavne od ročného obdobia, varili aj zeleninové kaše. Tieto pokrmy varili vo veľkých kotloch, podobných v akých varíme my dnes kotlíkový guláš, aby vydržali na dlhšiu dobu, nielen na jeden deň. Buď jedli to isté jedlo niekoľko dní za sebou alebo do neho postupne každý deň pridávali ďalšie ingrediencie, takže jedli káždý deň niečo iné.
V stredoveku prekvital aj trh a jarmoky, preto nebolo obtiažne dostať sa aj k exotickejším plodinám, ktorými boli napríklad rôzne typy korení a byliniek dovážané hlavne z Ázie. Boli to napríklad klinčeky, pohánka, zázvor, koriander, škorica, rasca, aníz, sladké drievko, čierne korenie a rôzne typy orientálnych korení.
Stredoveké pekárne
V tomto období ľudia poznali dva druhy pekární. Prvý poznáme dodnes - kamenná budova s veľkou pecou, kde sa celý deň piekol chlieb. Okrem toho fungovali tzv. "pojazdné" pekárne. Pekár mal špeciálny voz, na ktorom mal naloženú pec a chodil s ním po meste hlavne počas jarmokov. Takto si ľudia kupovali čerstvý chlieb, ktorý im pred ich očami pekár pripravil. Nepripomína Vám to stánky s fastfoodom v dnešnej dobe? Aj keď by ste si mysleli, že pôvod týchto stánkov siaha do dejín Ameriky (lebo Američania začali s McDonaldom), nie je to tak. Práve v Európe na tento spôsob predaja potravy fungoval už v stredoveku!
"Chlieb náš každodenný daj nám dnes..."
V dnešnej dobe poznáme obrovské množstvo chlebov: biely, zemiakový, celozrnný, fínsky, toastový, atď. Vedeli ste, že práve v stredoveku ľudia začali chleby deliť na biele a na celozrnné? Dokonca piekli niekoľko druhov bielych a niekoľko druhov celozrnných chlebov.
Biely chlieb
Tento typ chleba sa vyrábal z najjemnejšie zomletých obilných zŕn. Konzumovali ho tí najbohatší ľudia spoločnosti - teda páni, bohatí kupci či vysokí cirkevní hodnostári. Jesť biely chlieb bolo prejavom majetnosti. Keď niekto podával svojim hosťom biely chlieb, dokazoval tým svoje bohatstvo. Čím belší chlieb bol, tým bohatší bol hostiteľ. Z európskej histórie poznáme tri typy:
1. Pandemain - tento typ chleba bol vyrábaný z najjemnejšej múky. Bol najbelší a teda aj najdrahší.
2. Wastel - na výrobu tohto chleba sa nepoužívala najjemnejšia múka, ale stále bola veľmi jemná. Bol druhý najdrahší.
3. Cocket - posledný typ chleba, ktorý sa vyrábal z jemne zomletej múky. Na trhu bol tretí najdrahší.
Tmavý chlieb
Tento typ chleba na rozdiel od bieleho sa vyrábal z nahrubo zomletých obilných zŕn. Okrem toho sa do neho pridávali strukoviny ako napríklad hrach či fazuľa, žalude či orechy. Jedli ho hlavne sedliaci, pretože bol o dosť lacnejší ako biely. Čím viac strukovín, žaludí a orechov obsahoval, tým bol lacnejší a teda prístupný tým najchudobnejším ľuďom. Paradoxom je, že v dnešnej dobe chlieb podobný tomuto najdrahší, lebo je pre telo človeka najprospešnejší. Obsahuje obrovské množstvo vlákniny a látky, ktoré naše telo veľmi potrebuje - vitamín B v orechoch, rastlinné bielkoviny v strukovinách. Z histórie Európy poznáme štyri druhy:ň
1. Cheat - tiež tzv. "nepravý chlieb"; tento chlieb obsahoval najviac múky zo všetkých druhov tmavého chleba. Z tmavých chlebov bol najdrahší.
2. Tourtre - tento typ chleba obsahoval ešte celkom veľký podiel múky, hoci sa v ňom začali objavovať aj malé množstvá strukovín najmä fazule, šošovice a hrachu. Z tmavých chlebov bol druhý najdrahší.
3. Horse bread - tiež tzv. "konský chlieb"; tento chlieb obsahoval už veľký podiel strukovín, neobsahoval však ešte lesné plody. Z celkovej ponuky chlebov bol druhý najlacnejší.
4. Clapbread - tento chlieb obsahoval obrovské množstvo strukovín, orechov a žaludí, nahrubo zomletú múku a to tiež len v malom množstve. Bol to ten najlacnejší chlieb na trhu.
Ďalšie potraviny vyrábané z chleba
Spracovávanie chleba sa jeho pečením v stredoveku ani zďaleka nekončilo. Ak mal človek doma starší chlieb a nestihol ste ho zjesť, uvaril z neho napríklad kašu. Dvomi typickými výrobkami hlavne pre Slovensko boli kyseľ a kyselica. Okrem nich sa vyrábal špeciálny typ sladkého chleba, ktorý poznáme ako medovníčky. Medovníčky sú najstarším zákuskom, ktorý poznáme z histórie, hoci v stredoveku ich ľudia za zákusok nepovažovali.
1. Kyseľ - veľmi lacný kyslý nápoj, ktorý sa vyrábal z múky a chlebových kvasníc.
2. Kyselica - veľmi lacná kyslá polievka alebo kaša (záleží od množstva vody, ktoré sa do nej pridá), ktorá sa vyrába z múky, chlebových kvasníc a šupín z rýb.
3. Medovníčky - exkluzívny sladký chlieb, ktorý sa vyrábal z múky, medu a v tej dobe vzácnych korenín - klinčekov a škorice.